Semnificatiei Zilei Mondiale a Sanatatii

Primavara a sosit in sfarsit si odata cu ea vine si sarbatorirea anuala a Zilei Mondiale a Sanatatii, pe 7 aprilie. Ințelegerea semnificatiei Zilei Mondiale a Sanatatii capata un nou sens in acest an, pe masura ce exploram modalitati de imbunatatire a sanatatii globale pentru toti. In aceasta postare pe blog, vom aborda tot ce trebuie sa stiti despre Ziua Mondiala a Sanatatii, istoria acesteia, temele de-a lungul anilor si cum va puteti implica in promovarea unei lumi mai sanatoase. 

Introducere in Ziua Mondiala a Sanatatii

Ziua Mondiala a Sanatatii este sarbatorita in fiecare an pe 7 aprilie pentru a marca aniversarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). Ziua este o oportunitate pentru oamenii din intreaga lume de a invata despre sanatate si de a lua masuri pentru a-si imbunatati propria sanatate si cea a celor din jur.

Tema din acest an pentru Ziua Mondiala a Sanatatii este „Construirea unei lumi mai corecte si mai sanatoase pentru toată lumea”. OMS le face apel la lideri sa se angajeze sa creeze o lume mai echitabila in care toata lumea se poate bucura de sanatate si bunastare.

Inegalitatile in sanatate pot fi prevenite. Ele apar din cauza conditiilor sociale, economice, politice si de mediu care limiteaza alegerile si oportunitatile oamenilor si conduc la diferente in ceea ce priveste rezultatele sanatatii. Aceste inegalitati pot fi vazute in moduri diferite: intre tarile bogate si sarace, intre femei si barbati, intre tineri si batrani, sau în interiorul tarilor intre grupuri cu niveluri diferite de venit sau educatie. Reducerea acestor inegalitati nu este doar lucrul corect de facut, ci are sens economic. Un studiu recent a constatat ca, daca reducem decalajul in ceea ce priveste rezultatele sanatatii dintre tarile bogate si cele sarace pana in 2030, am putea economisi 371 de miliarde de dolari anual.

Asadar, in aceasta Zi Mondiala a Sanatatii, sa ne angajam sa construim o lume mai dreapta si mai sanatoasa pentru toata lumea.

Ce este Ziua Mondiala a Sanatatii?

Ziua Mondiala a Sanatatii este un eveniment anual sarbatorit pe 7 aprilie pentru a creste gradul de constientizare cu privire la problemele globale de sanatate. Ziua comemoreaza, de asemenea, aniversarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), care a fost infiintata la aceasta data in 1948. In fiecare an, OMS stabileste o tema pentru Ziua Mondiala a Sanatatii si organizeaza activitati in jurul acestei teme pentru a ajuta la atingerea obiectivului sau de „realizare universala”. acoperire medicala pana in 2030”.

Tema din acest an este „Construirea unei lumi mai corecte si mai sanatoase pentru toată lumea”. Accentul se pune pe asigurarea faptului ca toata lumea are acces la ingrijirea medicala de care are nevoie, indiferent de cine este sau de unde locuieste. Aceasta include asigurarea ca oamenii au acces la ingrijiri medicale de calitate, medicamente si vaccinuri, precum si eforturile pentru reducerea inechitatilor in materie de sanatate in intreaga lume.

Exista multe moduri prin care te poti implica in Ziua Mondiala a Sanatatii. Puteti afla mai multe despre aceasta zi si despre semnificatia ei citind articole si postari pe blog ca aceasta. De asemenea, puteti dona sau face voluntariat cu organizatii care lucreaza pentru imbunatatirea sanatatii globale. Si, in sfarsit, puteti raspandi vestea despre Ziua Mondiala a Sanatatii pe rețelele sociale folosind hashtag-ul #WorldHealthDay.

Istoria si scopul Zilei Mondiale a Sanatatii

Inca de la infiintarea sa in 1948, Ziua Mondiala a Sanatatii a fost sarbatorita anual pe 7 aprilie ca o modalitate de a aduce constientizarea problemelor globale de sanatate si de a promova o viata sanatoasa in intreaga lume. Evenimentul este organizat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), care este agentia specializata pentru sanatate a Natiunilor Unite.

Tema Zilei Mondiale a Sanatatii se schimba in fiecare an si se bazeaza, de obicei, pe un anumit domeniu de atentie in sanatatea globala. De exemplu, temele anterioare au inclus siguranta alimentara, sanatatea mamei si a copilului si acoperirea universala asistentei medicale. Tema din acest an este „acoperirea universala a sanatatii: in toata lumea, peste tot”.

Scopul principal al Zilei Mondiale a Sanatatii este de a creste gradul de constientizare cu privire la problemele globale de sanatate si de a promova o viata sanatoasa. Cu toate acestea, evenimentul serveste si ca o sansa pentru guverne, organizatii si indivizi care se angajeaza sa ia masuri in probleme importante de sanatate. In cele din urma, Ziua Mondiala a Sanatatii este despre a lucra impreuna pentru a construi o lume mai sanatoasa pentru toata lumea.

Initiative internationale pentru imbunatatirea sanatatii globale

In ciuda progreselor semnificative in imbunatatirea sanatatii globale in ultimele decenii, raman multe provocari. In special, bolile netransmisibile (BNT) precum bolile de inima, accidentul vascular cerebral, cancerul, diabetul si bolile pulmonare cronice sunt responsabile pentru majoritatea deceselor la nivel mondial – mai mult de trei din cinci persoane.

Exista o nevoie urgenta de actiune pentru prevenirea si controlul bolilor netransmisibile si promovarea sanatatii mintale si a bunastarii. Ziua Mondiala a Sanatatii 2018 a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) se va concentra pe aceste probleme, cu tema „Acoperire universala a sanatatii: in toata lumea, peste tot”.

Strategii pentru promovarea sanatatii bune

Exista multe lucruri pe care oamenii le pot face pentru a promova sanatatea. Unele dintre cele mai importante lucruri sunt alimentatia, sportul si odihna. In plus, este important s aveti o atitudine pozitiv si sa evitati stresul. Iata cateva sfaturi specifice pentru promovarea unei sanatatii bune:

- O alimentatie bogata in fructe, legume si cereale integrale.

- Limitarea alimentelor grase, alimentele zaharoase si a sarii.

- Cel putin 30 de minute de miscare in fiecare zi.

- Recomandat este somnul de 7-8 ore in fiecare noapte.

- Pauze pe tot parcursul zilei pentru a va relaxa si a va elibera de stres.

- Evitati produsele din tutun si consumul excesiv de alcool.

Scopul OMS este de a se asigura că toti oamenii au acces la asistenta medicala de care au nevoie, atunci cand au nevoie, fara a suferi dificultati financiare ca urmare. Ziua Mondiala a Sanatatii de anul acesta vine într-un moment în care exista un impuls tot mai mare pentru Acoperirea Universala a Sanatatii (UHC). In septembrie 2015, liderii mondiali s-au angajat sa realizeze UHC ca parte a obiectivelor de dezvoltare durabila; de atunci numeroase tari au facut pasi in directia acestui obiectiv.

Beneficiile UHC sunt clare: contribuie la reducerea saraciei extreme; promoveaza cresterea economica si imbunatateste productivitatea; salveaza vieti si protejeaza oamenii de ruina financiara in caz de boala sau ranire. In ciuda acestor beneficii clare, nu toata lumea are acces la servicii medicale de calitate. Inegalitatile persista in interiorul si intre tari. Prin urmare, acoperirea universala a sanatatii este atat un imperativ etic, cat si un bun simt economic.

Concluzie

Ziua Mondiala a Sanatatii este o oportunitate excelenta pentru noi de a ne uni, de a creste gradul de constientizare cu privire la problemele actuale de sanatate globala si de a lua masuri concrete pentru imbunatatirea standardelor generale de sanatate publica, in special in comunitatile defavorizate. Ne reaminteste ca sanatatea este ceva care ne afecteaza pe toti, indiferent de varsta sau locatie geografica. Ar trebui sa facem tot posibilul pentru a ne asigura ca toata lumea are acces la asistenta medicala de calitate, astfel incat sa putem crea societati mai sanatoase in care oamenii se bucura de o viata mai lunga cu experiente mai bune.

Articolul anterior Urmatorul articol